Organ Bağışı Hayat Kurtarır
03 Kasım 2023

2jpg.png

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Kişinin hayatta iken doku ve organlarını, ölümünden (beyin ölümü) sonra başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir veya kişinin ölümünden sonra yakınlarının, organlarını başka birilerinin tedavisinde kullanılması için yazılı onay verilmesidir.

Kimler Nasıl ve Nerede Organ Bağışında Bulunabilir?

1979 tarihli 2238 sayılı yasa gereği akli dengesi yerinde, 18 yaşını aşmış herkes organ bağışında bulunabilir. Organ bağışında bulunmak için “Organ Bağış Birimlerine” başvurulup bir organ bağış kartı almanız yeterlidir

Organ Bağış Kartlarına Rağmen Aileden Onay Alınıyor mu?

Organ bağış kartınızın olması yasal olarak yeterli olmasına rağmen, kişinin ölümü halinde (kişinin onayı olsa bile) aileden yazılı onay alınarak organları alınır. Artık Türkiye’nin her yerinde yoğun bakımlarda beyin ölümü olmuş kişilerin yakınları ile organ nakli koordinatörleri tarafından görüşme yapılıyor ve organ bağışı konusunda izinleri isteniyor.

Organ Bağışı Yaptım, Vazgeçebilir miyim?

Organ bağışından vazgeçerseniz kartınızı kesip atmanız ve taşımamanız yeterlidir. Bir akrabanıza sağlığınızda zorunluluk halinde organınızı (böbrek veya karaciğer) vermek istiyorsanız yine verebilirsiniz. Daha önceden organ bağışı yapmış olmanız buna engel değildir.

Organ Bağışı Dini Yönden Uygun mudur?

İhtiyaç sahipleri için organ bağışında bulunmanız ve bu sayede insanların tedavi olması, insan hayatını dokunulmaz sayan ve bir insana hayat verme derecesinde önemli olan dinimizin teşvik ettiği erdemli bir davranıştır. İslam dini açısından konu ile ilgili ayet ve hadisler vardır. Maide suresi ayet 32 “kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır.”