Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Faydalanırım?
Evde hasta bakımı uzun soluklu ve zorlu bir süreçtir. Hem manevi hem de maddi olarak aileleri olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu süreçte yapılması gereken sağlık tetkiklerinin de kesintisiz devam etmesi gerekir. Bunun için hastanın belirli sürelerde hastaneye gitmesi gerekir. Ağır bir hastanın sıklıkla hastaneye gitmesi veya bir yerden başka bir yere transferi çok zordur. Bu nedenle rutin kontrollerin evde yapılması hastalar ve yakınları için konfor sağlamaktadır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın sağladığı bazı ücretsiz hizmetler mevcuttur. Bunlardan bir tanesi Evde Sağlık Hizmetleri’dir.
Bu hizmet özellikle evde bakılan hastaların ve hasta yakınlarının merak ettiği önemli bir konudur. Sağlık Bakanlığı bu hizmeti ücretsiz olarak sağlamaktadır. Hastanelerde kurduğu ekipler her hastayla özel olarak ilgilenmektedir. Peki bu hizmeti nasıl alacağız? Ücretsiz olan bu hizmeti nasıl alacağımıza dair biraz araştırma yaptık ve aşağıdaki bilgileri sizin için derledik. Şu anda Türkiye’nin her ilinde bu hizmet kamu hastaneleri tarafından verilmektedir. Bu hizmete başvurmak için 444 38 33 no’lu hattı arayıp kayıt yaptırmanız gerekiyor. Kaydınızla ilgili yapılan incelemeden sonra ihtiyacınız olan evde sağlık hizmetini alabiliyorsunuz. Kayıt için “Ek-3 Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu“nun doldurulup İl Sağlık Müdürlüğünün Evde Sağlık Hizmetleri bölümüne teslim edilmesi gerekiyor. Formda belirtilen bazı detayların aile hekiminiz tarafından doldurulması gerekiyor.
Yapılan ziyaretlerde öncelikle hastaların tıbbi geçmişleri öğreniliyor. Kullandığı cihazlar ve ilaçlar inceleniyor. Tansiyonları ve kan şekerleri ölçülüyor. Fizik muayeneleri yapılıyor. Yatak yarası olan hastaların da pansumanları yapılıyor. Vücudunda bası yarası bulunan hastalar yara bakım takip programına alınıyor. İhtiyaç halinde sonda uygulamaları da yapılıyor. Evden sağlık kurumuna ve sağlık kurumundan eve transfer işlemleriyse “Evde Sağlık Hizmetleri Hasta Nakil Ambulansları” tarafından yapılıyor.
Evde sağlık hizmetlerinin kapsamı aşağıdaki şekilde belirtilmiştir: 1. Hastaya konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde, bulunduğu ev ortamında muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi. 2. İlacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi.
3. Tıbbi cihaz ve medikal malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması. 4. Hastanın ve ailesinin, evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler ile hastalık ve bakım süreçleri hakkında bilgilendirilmesi. 5. Hastaya, evde kullanması gereken tıbbi cihaz ve ekipmanlar konusunda, eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesi. 6. Gerekli görülen hallerde hastanın ilgili sağlık kuruluşuna ve/veya sağlık kuruluşundan evine nakli.
Ayrıntılı bilgi için lütfen 0370 415 80 00 numaralı telefonumuzu arayınız.
|