- Uyku Laboratuvarı
05 Mayıs 2022

 UYKU LABORATUVARI
 

Uykunuzu Test Edin!

* Haftada 2-3 gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorum.

* Akşam saatlerinde veya yatağa girdiğimde bacaklarımda isimlendiremediğim bir huzursuzluk hissediyorum.

* Uyuyamayacağım fikri akşam saatlerinden itibaren beni endişelendiriyor.

* Yatakta sürekli bacaklarımı hareket ettirmek zorunda kalıyorum.

* Geceleri bacaklarıma kramp girebiliyor.

* Yeterli süre uyumama rağmen gün içinde yorgun ve uykulu oluyorum.

* Gece içinde nefes alamama hissi ile uyanıyorum.

* Horlamamın yan odalardan duyulacak kadar şiddetli olduğu söyleniyor.

* Uykuda nefesimin durduğu söyleniyor.

* Gece içinde en az bir kez tuvalete gitmek zorunda kalıyorum.

* Geceleri baş, boyun veya göğsümde terleme oluyor.

* Sabah yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorum.

* Toplantılarda, okurken veya TV seyrederken uyuyakalabiliyorum.

* Uykululuk nedeniyle eskisi kadar uzun süre araba kullanamıyorum.

* Gün içinde zaman zaman dayanılmaz uykululuk atakları yaşıyorum.

* Çok sık rüya görüyorum.

* Geceleri uykudan bağırarak ve korku ile uyandığım ve saldırgan hareketlerim olduğu söyleniyor.

Yukarıdaki sorulardan üç veya daha fazla evet cevabı veriyorsanız, bir uyku hastalığınız olabilir. Uyku hastalıkları günlük aktivitenizi ve sosyal yaşantınızı bozmasının yanı sıra, çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Uykusuzluk toplumun %90'ının hayatının bir döneminde yasadışı bir problem olup, 2 aydan uzun süre ve haftada 2-3 geceden sık olarak bu problemi yaşayanların, başka bir deyişle kronik uykusuzların oranı %30 dur. Çoğumuz hayatımızın yaklaşık üçte birini uyuyara geçirmekteyiz.

Uyku süresinin kişiden kişiye değişmekte olduğu ve bu sürenin 4 saat ile 11 saat arasında değiştiği bilinmektedir. Uyku süreleri genetik faktörlerin etkisi ile kişiden kişiye değişmektedir. Doğuştan itibaren belirlenmiş olan bu süreyi belli limitler dışında değiştirmek mümkün olmamaktadır. Süreyi kısaltmak zorunda kaldığımızda uyku yoksunluğu sonucu görülen istenmeyen belirtilerle karşılaşmaktayız. İş hayatı, verimlilik ve trafik kazları ile uyku ve uyku bozukluklarının ilişkilerinin ortaya konması uyku ve bozukluklarının ayrı bir disiplin olmasında önemli kaldırım taşlarını oluşturmuştur.

Merkezde Yapılan Tetkiklerimiz

* Aktivasyon amaçlı polisomnografı (senkron video kaydı ile tüm gece)

* Solunum ve bacak EMG kayıtları ile polisomnografi

* CPAP-BPAP titrasyonu amacıyla polisomnografi

Hastanemize uyku şikayeti ile gelen hastalarımız öncelikle Göğüs Hastalıları Polikliniğinde uyku tıbbı konusunda eğitim almış olan hekimlerimiz tarafından gerekirse tetkikler de istenerek ayrıntılı olarak değerlendirilir. Poliklinik takibinde uygun görülen hastalar Uyku Laboratuvarında yatırılarak “polisomnografi” olarak adlandırılan uyku testine tabi tutulur.

Uyku bozukluğu olan her hastaya test yapılması gerekmemektedir. Hekim değerlendirmesi olmadan uyku testinin yapılması klinik pratikte önerilmemektedir. Örnek vermek gerekirse uykusuzluk yakınması olan hasta gece test için geldiğinde; gece uyuyamayacağı için uyku testi yapılmasının anlamı kalmaz. Ya da huzursuz bacak sendromu olan bir hasta tedavi edilmeden önce uyuyamayacaktır. Dolayısıyla uykuda olan hastalıklar teşhis edilemeyeceğinden yapılacak testinin de faydası olmaz.

Uyku Laboratuvarımız hastalarımızın konforu için gerekli olan tüm kriterlere sahiptir.Uyku laboratuvarında hastanın konforunun sağlanması için gerekli kriterler vardır. Bunlardan en önemlileri; odanın sessiz ve yeterli büyüklükte olması, hastanın rahat hissetmesi için hastane ortamından farklı bir dekorasyona sahip olması, tuvalet ve banyosunun da odanın içinde bulunmasıdır.

Hastalarımız tetkik süresince uyurken çekim odasından uyku teknisyeni tarafından takip edilmektedir. Hasta, ihtiyaç hissettiğinde her iki oda arasında iletişim kurulmasını sağlayacak sesli bağlantı vardır. Ertesi gün ise uyku tıbbı ile ilgilenen hekimlerimiz tarafından gece olan patolojiler ile hastanın şikayetleri de dikkate alınarak bu kayıtlar değerlendirilir.

Uyku Laboratuvarımızda gerçekleşen; uyku testi değerlendirmesi Göğüs Hastalıları uzmanı tarafından yapılabilmektedir.