Yüksek tansiyon, kan basıncının normalin üzerinde olduğu anlamına gelir. Daha fazla egzersiz yapmak ve daha sağlıklı yiyecekler yemek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yüksek tansiyonu (hipertansiyon) önleyecektir.
Yüksek tansiyon kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği riskini artırır.
Kilo verme, egzersiz ve diğer sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri genellikle yüksek tansiyonu kontrol edebilir ve yaşam boyu sürecek bir sağlıklılık hali için ortam hazırlar.
Yüksek tansiyonun belirtileri
Sık idrara çıkma özellikle geceleri uyanıp idrar yapma.
Bulanık ya da çift görme.
Bacaklarda şişlik.
Nefes darlığı
Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik.
Kulak çınlaması
Burun kanamaları
Düzensiz kalp atışı ve kalp ağrısı
Yüksek tansiyonu tespit etmenin yolu kan basıncı ölçümlerinin takip edilmesidir. Yüksek tansiyonun veya kardiyovasküler hastalıklar için diğer risk faktörleri varsa, daha sık ölçümlere ihtiyaç duyulabilir.
Yüksek tansiyonun nedenleri
Arter duvarlarına karşı basıncı artıran herhangi bir faktör, kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Atardamarlardaki yağ birikintileri (ateroskleroz) yüksek tansiyona neden olabilir.
Aterosklerozun yanı sıra, yüksek tansiyona neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:
Obstrüktif uyku apnesi
Böbrek hastalığı
Adrenal hastalık
Tiroid hastalığı
Doğum kontrol hapları, soğuk algınlığı ilaçları, dekonjestanlar, reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve bazı reçeteli ilaçlar dahil bazı ilaçlar kan basıncının geçici olarak yükselmesine neden olabilir. Kokain ve amfetamin gibi yasadışı uyuşturucular da aynı etkiye sahip olabilir.
Yüksek tansiyonda risk faktörleri
Yüksek kan basıncı için risk faktörleri şunlardır:
Fazla kilolu veya obez olmak. Vücut kütlesi ne kadar büyükse, dokulara oksijen ve besin sağlamak için o kadar fazla kan gerekir. Kan damarlarından geçen kan miktarı arttıkça, arter duvarlarındaki kuvvet de artar.
Yaş. Yaşlandıkça hipertansiyon riski artar.
Cinsiyet. 55 yaşına kadar erkeklerde yüksek tansiyon riski kadınlara göre daha yüksektir. Kadınlarda 55 yaşından sonra yüksek tansiyon gelişmesi daha olasıdır.
Irk. Yüksek tansiyon özellikle Afrika kökenli insanlar arasında yaygındır ve genellikle beyaz insanlarda olduğundan daha erken yaşta gelişir.
Ailede yüksek tansiyon öyküsü. Ebeveyn veya kardeş gibi birinci dereceden bir akrabanın tansiyonu yüksekse, durumu geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Fiziksel olarak aktif olmamak. Egzersiz yapmamak yüksek tansiyon riskini artırabilir ve aşırı kilolu olma riskinizi artırabilir.
Yüksek tuz (sodyum) veya potasyum oranı düşük diyet. Sodyum ve potasyum, vücuttaki kan basıncını düzenleyen iki temel besindir.Çok fazla sodyum veya çok az potasyum tüketimi yüksek tansiyona sahip olma olasılığını artırır.
Tütün kullanımı. Sigara içmek, tütün çiğnemek veya sigara içen başkalarının yanında bulunmak kan basıncını artırabilir.
Çok fazla alkol almak. Alkol kullanımı özellikle erkeklerde kan basıncının artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Bazı kronik durumlar. Diğerlerinin yanı sıra böbrek hastalığı, diyabet ve uyku apnesi yüksek tansiyon riskini artırabilir.
Yüksek tansiyon riski en yaygın olarak yetişkinlerde olmasına rağmen, çocuklar da risk altında olabilir. Çocuklarda böbrek veya kalp sorunları yüksek tansiyona neden olabilir.
Ancak artan sayıda çocuk için sağlıksız beslenme, obezite ve egzersiz eksikliği gibi kötü yaşam tarzı alışkanlıkları yüksek kan basıncına ve yüksek tansiyona katkıda bulunmaktadır.
Yüksek tansiyonun yan etkileri
Hipertansiyon organlara zarar verebilir ve kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, anevrizmalar ve böbrek yetmezliği gibi çeşitli durumların riskini artırabilir.
Hipertansiyonu önleme
Yüksek kan basıncını tedavi etmek için önerilen aynı sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri de hipertansiyonu önlemeye yardımcı olur. Daha önce duymuşsunuzdur - sağlıklı yiyecekler yiyin, daha az tuz kullanın, düzenli egzersiz yapın, sağlıklı kilonuzu koruyun, daha az alkol alın, stresi yönetin ve sigarayı bırakın. Ancak tavsiyeyi ciddiye alın. Bugün daha sağlıklı alışkanlıklar edinmeye başlayın.
Yüksek tansiyonun teşhisi
Yüksek kan basıncı. Yüksek kan basıncı, 120 ila 129 mm Hg arasında değişen bir sistolik basınç ve 80 mm Hg'nin altındaki bir diyastolik basınçtır. Kan basıncını kontrol etmek için adımlar atılmadıkça, yüksek kan basıncı zamanla kötüleşme eğilimindedir.
Aşama 1 hipertansiyon. Evre 1 hipertansiyon, 130 ila 139 mm Hg arasında değişen bir sistolik basınç veya 80 ila 89 mm Hg arasında değişen bir diyastolik basınçtır.
Aşama 2 hipertansiyon. Daha şiddetli hipertansiyon, evre 2 hipertansiyon, 140 mm Hg veya daha yüksek bir sistolik basınç veya 90 mm Hg veya daha yüksek bir diyastolik basınçtır.
Kan basıncı dalgalanma eğilimi gösterdiğinden, yüksek kan basıncı teşhisi, tutarlı bir şekilde ayrı durumlarda alınan iki veya daha fazla kan basıncı ölçümünün ortalamasına dayanır. İlk seferinde, bir fark olup olmadığını belirlemek için kan basıncı genellikle her iki koldan da ölçülmelidir. Bundan sonra, daha yüksek okumaya sahip kol kullanılmalıdır.
Ayrıca, tansiyonu düzenli olarak kontrol etmek için, tercihen ölçümleri hafızasında saklayabilen bir ev tansiyon monitörü de tavsiye edilebilir.
Hipertansiyon tedavisi
Diyabet, böbrek hastalığı veya kardiyovasküler hastalığın eşlik ettiği yüksek tansiyonun söz konusuysa, yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak tansiyon ilaçları önerilebilir.
Evre 1 veya evre 2 hipertansiyon varsa, büyük olasılıkla ilaç kullanılması gerekecektir. Yüksek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olacak yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:
Sağlıklı kiloya ulaşmak ve bunu sürdürmek
Sağlıklı, az tuzlu bir diyet yemek
Düzenli egzersiz yapmak
İçtiğiniz alkol miktarını sınırlamak
Sigarayı bırakmak
Kaynak : www.saglik.org.tr