Kış mevsiminin gelmesi ve havaların günden güne soğumasıyla, hastalıklara karşı bağışıklık
sisteminin beslenmeyle güçlendirilmesi büyük önem kazanıyor. Bu dönemde
beslenmede önemli bir yer tutan kış sebzeleri, doğal vitaminler
açısından zenginliğiyle hastalıklara karşı sağlık
kalkanı oluşturuyor. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak
için sebze tüketiminin önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir,
“Toplumda genellikle vücudun vitamin ihtiyacının meyvelerden
karşılanması gerektiğine yönelik bir algı var. Aslında sebzeler de hiç
azımsanmayacak derecede vitamin deposu” diye konuştu. Sebzenin
mevsiminde tüketilmesinin kış hastalıklarının yanı sıra diyabet, kanser,
kalp, kolesterol ve göz hastalıklarından da korunmaya yardımcı olduğunu
vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir “Artık dört mevsim
birçok sebze ve meyveyi kolaylıkla bulmak mümkün. Ancak yine de her
sebze mevsiminde tüketilmeli” dedi. Özdemir, Aralık, Ocak ve Şubat ayı
sebzeleri ve faydalarına ilişkin önemli bilgiler verdi. Lahana: Lahanagiller
kükürtlü besin olduğu için pişirilerek tüketilmesi önerilir. Posa
içeriği yüksek, mide ve bağırsakları korumada yardımcıdır. Şeker
hastalığı ve kolon kanserine karşı koruyucudur. Brüksel lahanası: Lahanagillerden
bir sebzedir. Bağışıklığı güçlendirir. Antioksidan içeriği yüksek
olduğu için kanser gelişimini azaltır. Diyet lifi açısından yüksektir;
kalp hastalıkları ve diyabet riskini azaltır. Omega-3 yağ asitleri
içerir. Brokoli: Lahanagillerden
bir diğer sebzedir. Çiğ halinin yüzde 90’ı sudan oluşur. Lif içeriği
çok yüksek olduğundan bağırsakları korumaya yardımcıdır. Brokoli birçok
sebzeden fazla protein içerir. Kolesterolü azaltmaya yardımcıdır ve
kanser riskini azaltır. Karnabahar:
Lif içeriği yüksek bir besindir. Sindirim sistemini kronik
hastalıklardan korur. Sulforafan miktarı yüksek olduğundan kanser,
diyabet ve kalp hastalıkları gibi hastalıklarda riski azaltmada önemli
rol oynar. Pazı: Antioksidan
içeriği yüksektir. Şeker, kalp hastalıkları, kanser gibi hastalıklara
karşı koruyucu etkisi vardır. Göz sağlığında etkilidir ve beyin
fonksiyonlarını destekler. Balkabağı:
A vitamini açısından zengindir. Göz sağlığında etkilidir ve akciğer
kanserine karşı koruyucu rol oynar. Cildin genç görünmesine yardımcı
olur. Yer elması: Diyabet
hastaları için alternatif tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Kabızlık
tedavisinde kullanılabilir. Antioksidan bileşenler sayesinde kanser
riskini düşürmekte yardımcı olur. Ispanak: Lif
ve karotenoid içeriği yüksektir. Göz sağlığını korur, kan şekerini
dengeler, içerdiği antioksidanlar sayesinde kanser riskini düşürür. Kereviz: Antioksidan ve lif içeriği yüksektir. Kan kolesterol seviyesini dengeler ve Alzheimer hastalığında yardımcıdır. Pırasa: Kalp
ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Folik asit içeriği
yüksektir, yeni doğan bebeklerde nöral tüp defektini önler. Vitamin A
içeriği yüksektir. Turp: Kan basıncını dengeler, kardiyovasküler sistem hastalıkları ve sindirime yardımcıdır. |