Karabük'de ilk kez ERCP İşlemi başarıyla gerçekleştirildi.
09 Ekim 2024

Karabük’te daha önce uygulanmamış özellikli bir girişimsel işlem olan Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi (ERCP), Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla uygulanmaya başlandı. Yeni göreve başlayan gastroenteroloji uzmanları Dr.Öğr. Üyesi Kenan Koşar ve Uzm.Dr.Abdurrahim Yıldırım ile birlikte hastanede ERCP işlemi için gerekli tıbbi cihaz ve donanım altyapısı tamamlandı. Mevcut randevulu ve ileri tarihe randevu almış hastaların işlemlerini hızlandırmak için hastane yönetimi çalışmalarını sürdürüyor.
ERCP işlemi, pankreas ve safra yollarına ait hastalıkların (pankreatit, tümörler, safra yolu darlıkları ve taşları) tanı ve tedavisinde kullanılan, safra yollarındaki taşların çıkarılması ve darlıkların açılması amacıyla stent yerleştirilmesini sağlayan özellikli bir endoskopik yöntem olarak öne çıkıyor. Genellikle sayılı merkezlerde yapılabilen bu işlem, Karabük’te ilk kez gerçekleştirildi.
Hastanede yapılan ilk ERCP işlemleri kapsamında, şiddetli karın ağrısı, bulantı-kusma şikayetleriyle acile başvuran ve safra yolundaki taş nedeniyle sarılık değeri yüksek olan 25 yaşındaki bir hastaya müdahale edilerek ana safra yoluna düşen taş çıkarıldı. Ayrıca, inatçı karın ağrısı ve kolesistit tanısıyla safra kesesi ameliyatı planlanan 46 yaşındaki bir başka hastaya, ameliyat öncesi ERCP işlemi uygulanarak safra yolundaki taş ve çamur temizlendi, safra yoluna stent yerleştirildi.

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi, her alanda etkin, verimli, nitelikli ve kaliteli sağlık hizmeti sunma hedefiyle çalışmaya devam ediyor. Modern tıbbi cihazlarla donatılmış hastanede, tüm branşlarda görev yapan deneyimli sağlık çalışanları ile sadece Karabük’e değil, bölgeye de kaliteli sağlık hizmeti sunulması amaçlanıyor. Operasyonu yapan sağlık çalışanlarına personel kazandırılması ve rehabilite sürecinde desteğini esirgemeyen sayın valimize milletvekillerimize ve sürecin yönetiminde emeği geçenlere teşekkür ederiz.

• q